knisperend vuurtje

Stinkende kleren door buitenhaard? 3x schoonmaaktips!

Onder het genot van een goed glas Sauvignon Blanc of een lekker koud IPA’tje, geniet je nog met volle teugen van de geur van het vuur dat een buitenhaard produceert. Maar als je het t-shirt een dag later ter hand neemt, vraag je jezelf waarschijnlijk af wat er ook alweer zo aangenaam was aan de geur.

Houtblokken die in vuur en vlam komen te staan, resulteren uiteindelijk in rook en die pluimen zorgen uiteindelijk voor de onuitstaanbare stank in je kleding. Gelukkig zijn er genoeg methodes hoe je deze lucht uit broeken, shirts en jurkjes kan verwijderen. Kaggels.nl bespreekt in dit blog een aantal handige tips!

Baking soda

‘Baking soda, I got baking soda’, zong ene O.T. Genasis ooit. En dat is nu nét één van de middelen die erg goed helpt bij het laten verwijderen van onaangename ‘odeurs’ door jouw buitenhaard. Je strooit wat van de baking soda over het kledingstuk dat onaangenaam ruikt, gooit het kortstondig in de wasmachine en laat het vervolgens buiten drogen. Hierbij is normaal waspoeder overbodig, want baking soda doet zijn werk!

Zuiveringszout

Een ander middel dat goed van pas kan komen bij het verwijderen van geuren door de buitenhaard, is zuiveringszout. Pak hiervoor een (ongebruikte!) vuilniszak. Vul deze vervolgens met de truien, rokjes en pantalons die naar rook ruiken en voeg het zuiveringszout eraan toe. Om safe te zitten, houd je een hoeveelheid van rond de 30 gram aan. Rammel de vuilniszak goed door elkaar, zodat het zout zich kan verspreiden over de hele zak en knoop ‘m vervolgens dicht. Een dag later klop je de kleding uit, waarna je een kort wasprogramma laat draaien.

Wasmachine

Als je bovenstaande stappen te veel moeite vindt kosten, kun je er ook voor kiezen om de kleding direct in de wasmand te gooien. Maar let op! Het kan namelijk gebeuren dat de rookgeur in de wasmachine blijft hangen en dat is onwenselijk voor de wasbeurten die daarna komen. Gelukkig heeft Kaggels.nl ook hier een oplossing voor. Na het wassen van je vuile buitenhaard kleding, voeg je een scheutje wasmachinereiniger toe aan het apparaat. De rookgeur is dan niet alleen verdwenen uit je kleding, maar ook uit het apparaat.