Roest

Roest je buitenhaard? Dit is de oorzaak erachter!

De ene bezitter van een buitenhaard zweert bij de kleur ervan, terwijl de ander er de grootst mogelijke moeite mee heeft dat dit proces plaatsvindt: roest. Roest is het proces waarbij metalen deeltjes veranderen van kleur, doordat er water in de nabijheid komt van het materiaal. Als jij je buitenhaard dus te allen tijde buiten laat staan en de weersgoden ongunstig gezind zijn, kunnen de regendruppels er uiteindelijk voor zorgen dat de haard in jouw tuin een gedaantewisseling zal ondergaan.

Om je beter te laten begrijpen hoe het proces van roesten in zijn werk gaat bij je buitenhaard, heeft Kaggels.nl een blog gewijd aan dit fenomeen.

Hoe werkt roest?

Roest is een uitwerking van corrosie, een fenomeen waarbij een materiaalsoort wordt aangetast door verandering van buitenaf. De daadwerkelijke verandering van kleur en materiaal vindt plaats doordat er oxidatie optreedt. Dit betekent dat zuurstof zich als het ware gaat vermengen met een andere stof, wat een chemische reactie veroorzaakt. Op het moment dat minuscule waterdruppeltjes in aanraking komen met het oppervlak en de diepste ‘vezels’ van het metaal zullen binnendringen, zal zuur ontstaan. Zuur heeft een negatieve uitwerking op de kwaliteit van de buitenhaard.

Cortenstaal

Een buitenhaard waar het roestproces al enigszins heeft opgetreden op het moment van aankoop, is er één die van cortenstaal gemaakt is. Cortenstaal is een materiaal waarbij diverse metaalsoorten met elkaar gecombineerd worden, om een kwalitatief betere buitenhaard op te kunnen leveren. Belangrijk kenmerk aan deze haarden, is dat ze niet doorroesten. Dat betekent dat het limiet op een bepaald punt bereikt is, waardoor er niet nog meer schade op kan treden bij jouw buitenhaard.

Roest tegengaan

Het volledig tegengaan van roest is een schier onmogelijke klus. Desalniettemin zijn er wel methodes hoe je de kans op roest kunt reduceren. Hiervoor kun je het beste een oude theedoek dopen in een bak met olie en heen en weer te boenen over het oppervlak waar de roestvorming zichtbaar is. Een hoes waarmee je je buitenhaard afdekt, de kachel behandelen met een speciaal middel of de haard onder de veranda plaatsen, zijn andere tips die goed helpen tegen roest.