Blokken brandhout

Houtopslag & buitenkachel: zo haal je er het beste uit

Zonder hout kun je de buitenkachel niet stoken en als je niet de beschikking hebt over een houtopslag, wordt het niet gemakkelijk om de bevoorrading goed op orde te maken. Naast een buitenkachel van Kaggels.nl, doe je er dus verstandig aan om er een houtopslag bij te bestellen. Maar om er zeker van te zijn dat je het maximale uit de houtopslag voor de buitenkachel haalt, is het goed om je een aantal zaken te realiseren. Welke dingen dat zijn, bespreekt Kaggels.nl in het blog van deze week.

Bescherming

Hoe je het ook wendt of keert: vroeg of laat zullen de blokken hout veranderen in asdeeltjes die maar nauwelijks met het blote oog waarneembaar zijn. Maar voordat je ze in de buitenkachel zet, wil je voorkomen dat ze schade oplopen. Daarom is het van belang dat je houtopslag voldoende bescherming biedt. Weer en wind heeft namelijk geen goede invloed op de kwaliteit van de hout en dus kun je maar beter een plekje uitzoeken waar hagelstenen en regendruppels niet de houtopslag kunnen binnenwaaien.

Positionering

Een ander aspect die je in het achterhoofd moet houden, is de positionering van de houtblokken. De houtopslag van Kaggels.nl is niet bijster groot, waardoor je de resterende blokken mogelijk op een andere plek bewaart. Voorkom dat het brandwaar voor de buitenkachel niet in aanraking komt met de grond, want dan bestaat de kans dat het vochtig wordt. Leg de blokken bij voorkeur over dwars neer, zodat windvlagen de kans krijgen om het hout droog te blazen.

Buitenplaats

Het druist wellicht tegen je gevoel in, maar de houtopslag voor de buitenkachel buiten bewaren is een stuk beter dan binnen. Binnenshuis is het vochtigheidspercentage namelijk dusdanig hoog, dat dit de kwaliteit van het hout niet ten goede zal komen. Hierdoor loop je het risico dat het gaat schimmelen en dat is erg onwenselijk.