Hout kloven voor je buitenhaard: 5 tips

Hout kloven voor je buitenhaard van Kaggels.nl: het is iets waar men een erg romantisch beeld bij heeft. En terecht! Want wat is er nu mooier dan het horen knisperen van het hout dat je zojuist doormidden hebt laten splijten? Als je het aan ons vraagt niks! Het plezier aan je buitenhaard begint zo al ver voordat er maar één vonkje geknisperd heeft! Desalniettemin is het wel verstandig om wat voorzorgsmaatregelen te treffen, om het hout kloven tot een succes te laten verworden.

Welke dat precies zijn, bespreekt Kaggels.nl in deze week. Houd je onderstaande tips in je achterhoofd, dan ben je verzekerd van een veilige werkwijze voor het hout kloven voor je buitenhaard!

Veiligheidsbrillen

Veiligheidsbrillen? Bij het kloven van hout? Jazeker. Veel mensen zijn verbaasd over deze tip, omdat ze denken dat er alleen letsel toegebracht kan worden aan de ogen zodra er gelast wordt of er in de bouw wordt gewerkt. Dit is niet waar. Bij het kloven van hout kunnen er houtsplinters vrijkomen, die je echt niet in je ogen wilt hebben. Bedenk je dus nog eens goed voordat je aan het hakken slaat zonder ‘cover’ voor je ogen.

Werkschoenen

De rest van je leven stellen zonder goed werkende ogen, is geen pretje. Maar je leven doorbrengen zonder een paar voeten, is ook niet echt fijn. Om die reden adviseren we je met klem om werkschoenen te dragen. Mocht de bijl onverhoopt uit je handen glippen en op je schoenen terechtkomen, dan heb je een grotere kans dat ze eraan blijven zitten dan wanneer je een paar sneakers draagt.

Hakblok

Niet ieder hakblok leent zich even goed voor het hout kloven voor je buitenhaard. Een instabiele stronk is bijvoorbeeld geen goed idee. Zorg er daarom altijd voor dat het hakblok een vlakke onderkant heeft, zodat het onderstel niet kan verschuiven als je uithaalt met de bijl.

Werkhandschoenen

Naast werkschoenen, adviseren we je ook met klem om werkhandschoenen te dragen. Hier heb je meer grip mee, waardoor de bijl minder vlot uit je handen zal vliegen. Omstanders die even poolshoogte komen nemen, zullen hierdoor minder snel in gevaar komen.

Hout kloven met beleid

Hout kloven doe je altijd met beleid. Nadat je het te splijten hout op een blok hebt gezet, houd je je bijl recht boven je hoofd. Maak vervolgens een zwiep, gevolgd door een lichte kniebuiging. De laatste handeling zorgt ervoor dat je zwaai net wat krachtiger wordt.