Een tuinhaard: de do’s & de don’ts

Zo. Na lang gediscussieerd te hebben met uw vrouw over welke tuinhaard het beste bij u past, heeft u eindelijk een tuinhaard in het bezit van Kaggels.nl. Knusse zomeravonden worden vanaf heden beregezellig en de uurtjes ´s avonds in de winter worden nu niet binnen-, maar buitenshuis gespendeerd. Maar voordat het zo ver is, is het goed om te weten wat u wel maar ook vooral niet moet doen. Daarom bespreekt het team van Kaggels.nl deze week de do’s & de don’ts van een tuinhaard!

Don’t: afvoer zonder vergunning

Laten we helemaal bij het begin beginnen. Nog vér voordat u ook maar één blok hout uit het bos heeft meegenomen om het vuurtje op te stoken. Sommige mensen kiezen ervoor om hun tuinkachel als inbouwkachel te gebruiken. Een absolute aanrader, maar er is één ‘maar’: de afvoer moet wel goed geregeld zijn.

Wilt u de afvoer door het dak van uw veranda laten gaan, dan dient u een vergunning aan te vragen bij de Rijksoverheid. Dit is besloten, aangezien in het verleden nog weleens is gebleken dat de afvoer was gemaakt van materiaal dat niet-brandwerend was. Zorg er dus echt voor dat dit goed geregeld is!

Do: Onderhoud plegen aan tuinhaard

De tuinhaarden van Kaggels.nl zijn gemaakt van cortenstaal, waardoor ze ijzersterk zijn en wel tegen een stootje kunnen. Dat betekent overigens niet dat u niet goed moet zorgen voor uw ‘kindje’. Ter behoud van de tuinhaard, is het aan te raden om de barbecue roosters regelmatig af te nemen en de verbrande kolen tijdig te verwijderen zodat er geen aanslag ontstaat. Bij voorkeur verplaatst u de tuinhaard naar een droog gedeelte zodra het met bakken uit de lucht komt.

Don’t: te dicht bij de ingang zetten

Het geluid van een knisperend haardvuur en de geur van rook die verdampt, zijn facetten die het hebben van een tuinhaard zo mooi maken. Maar zodra de rook de volgende ochtend ruikbaar is in uw woonkamer, is de gezelligheid al gauw ver te zoeken. Zorg er dus voor dat u ’s avonds goed oplet hoe de wind staat, zodat de rook niet naar binnen kan glippen zodra u even een biertje uit de koelkast haalt.

Don’t: nieuwste kleren aan

We gaan het u niet volledig afraden (want wie wil er niet mooi uitzien), maar toch adviseren we u om niet uw nieuwste blazer of colbert over uw schouders te trekken als u een avondje voor de tuinhaard spendeert. As deeltjes tollen vaak in onvoorspelbare richtingen, waardoor ze zomaar op uw mouw kunnen belanden. En dat zou natuurlijk zonde zijn, want dit zijn geen zaken waar u zich druk om wilt maken als u een onbezorgd avondje voor de kachel kent!

Do: Het juiste hout gebruiken (geen geverfd of geïmpregneerd hout)

Uw broer heeft net de nodige sloopwerkzaamheden verricht en afgebladderde planken zijn het enige overblijfsel van zijn tuinhuisje. Ideaal voor uw kachel! Zou u zeggen tenminste, maar het tegenovergestelde is juist. ‘Behandeld hout’, waar dit soort planken onder vallen, kunnen erg gevaarlijk zijn als er verbranding ontstaat. Er bestaat namelijk een kans dat er schadelijke stoffen vrijkomen en dit is natuurlijk onwenselijk. Koop uw hout dan ook gewoon op de woning boulevard of ga met een bijl het bos in!